Lekker warm en knus voor de kachel op een winteravond. Zeker als het buiten guur en koud is. Met de winter voor de deur gaan we ook weer meer stoken. Hoe kun je ervoor zorgen dat je stookkosten niet onnodig hoger uitvallen? Vooral bij woningen die nog niet goed geïsoleerd zijn, kun je geld besparen als je slim stookt. Hoe? Wij geven je enkele tips.

Het gaat er vooral om dat je geen energie verspilt. Dit kun je voorkomen door slim met je verwarming om te gaan. Voorkom bijvoorbeeld dat je verwarming loeihard staat te branden als je niet thuis bent of nog in bed ligt. En vergeet niet om radiatoren dicht te draaien in ruimtes waar je niet bent, want die stook je anders onnodig warm. Het zijn vaak simpele tips, maar je moet er even bij stil staan op het juiste moment. 

Slimmer stoken tips

Tip 1: Sluit tussendeuren en verwarm alleen ruimtes waar je in bent.

Tip 2: Zet de thermostaat ’s nachts op 15 graden (iets lager mag ook!). Dit geldt niet als je huis heel goed geïsoleerd is, want dan moet je het binnenklimaat constant houden.

Tip 3: Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. En sla een plaid om je heen als je stil zit.

Tip 4: Zet de thermostaat op 15 graden als je overdag weggaat.

Tip 5: Verwarm je slaapkamer niet. Gebruik eventueel een kruik of elektrische deken.

Tip 6: Zet de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden. Het duurt een uur voordat de temperatuur echt daalt.

Tip 7: Plak radiatorfolie achter de radiatoren. Dit heeft vooral effect als de buitenmuur niet (goed) geïsoleerd is. Er ontsnapt dan veel minder warmte van de radiator naar buiten via de buitenmuur: de CV-ketel hoeft voortaan minder hard te stoken.

Tip 8: Goed ventileren want koude lucht warmt beter en sneller op dan vochtige lucht. 

Kruip lekker onder een dekentje als je stil zit
Zet je verwarming een graadje lager als je je huis gaat schoonmaken

Deze tips leveren uiteindelijk niet alleen een lagere energierekening op. Want als je slimmer en efficiënter verwarmt, gebruik je ook minder gas en stoot je ook minder CO2 uit. En je wooncomfort zal er niet minder om zijn. 

Nog meer tips en informatie over slim omgaan met de verwarming lees je op de website van MilieuCentraal. Je kunt hier ook de game ‘Familie Warmpjes’ spelen. Je maakt dan op een grappige manier kennis met bespaartips.

Uitleg wat de beste temperatuur is voor je verwarming 's nachts

Goed geïsoleerde woningen

Uiteindelijk bespaar je meer energie als een huis goed geïsoleerd is. Niet alle woningen van Alwel zijn al voorzien van goede isolatie. De komende jaren wil Alwel de isolatie van de huizen verbeteren. Dit bieden we bewoners vooral aan bij renovatie, planmatig of grootonderhoud van de woning. Maar ook gaan we versnellen via speciale energieprojecten.   

Inzicht in je energieverbruik

Als je aan de slag gaat met de tips dan wil je natuurlijk ook weten of het zoden aan de dijk zet. Door dagelijks inzicht te hebben in je energieverbruik kun je dit in de gaten houden. Dit inzicht kun je gemakkelijk hebben door je aan te melden bij West-BrabantEnergieInzicht. Dit is een initiatief van o.a. Regio West-Brabant, het Regionaal Energieloket en Enpuls.