Wij nemen u graag mee op pad met het werk van onze collega's. Zo komt u te weten wie ze zijn en wat voor werk ze doen in de wijken en buurten van Breda, Etten-Leur en Roosendaal.

Wijkconsulent en sociaal beheerder versterken elkaar in de wijk

Sociaal beheerder Anna Brouwer werkt sinds een half jaar in Kievitsloop en het tussengebied vanaf de Apenrots tot aan Kesteren. Inge Wiersma is anderhalf jaar wijkconsulent in Gageldonk en Kesteren. Ze werken allebei in de Bredase wijk Haagse Beemden en vertellen over hun betrokkenheid bij huurders, wat ze zoal meemaken en hoe ze samenwerken aan ludieke activiteiten in de buurten.

Lees het artikel "Wijkconsulent en sociaal beheerder versterken elkaar in de wijk"

Het Kerstvrouwtje van Roosendaal

Ze zit zelf in de WAO, heeft dikwijls groene sneeuw gezien, en moest zelfs spullen verkopen om haar zoon zijn koksopleiding te kunnen laten volgen. Toch weerhoudt dat Astrid van Buuren uit Roosendaal er niet van om zich in te zetten voor anderen. Sterker nog, het is een speerpunt in haar leven geworden. Drie jaar geleden ontstond op Astrids initiatief een kerstpakketten-actie voor kinderen in armoede. Met medewerking van Traverse en donateurs kreeg ze het in 2014 voor elkaar om 25 kerstpakketten samen te stellen voor minder bedeelde kinderen. Drie jaar later zijn dat er meer dan honderd en heeft ze ook nog tal van andere acties op touw gezet. ‘De knuffels van de kinderen, de tekeningen die je krijgt, de snotterende neusjes aan mijn kerstmantel….daar doe ik het voor.’

Lees het artikel "Het Kerstvrouwtje van Roosendaal"

‘Op “topdagen” behandelen we meer dan 500 telefoontjes’

Een kijkje achter (en op) de schermen van de Reparatielijn: verstoppingen, stankoverlast, lekkages, kapotte ruiten, een binnenbrand…. Als je als woningcorporatie bijna 25.000 verhuureenheden in je bezit hebt, gebeurt er iedere dag wel wat. De medewerkers van de Reparatielijn krijgen per dag honderden telefoontjes en tal van online verzoeken binnen. Op “topdagen” zelfs meer dan 500! AlwelBelicht liep een ochtend mee met de telefonische helpdesk. We spraken met Reparatielijn-medewerkers Koen en Richard over hun dagelijkse werkzaamheden, bijzondere binnenkomers en opmerkelijke verzoeken.

Lees het artikel "‘Op “topdagen” behandelen we meer dan 500 telefoontjes’"

De nieuwe buurtbeheerder van Biesdonk pakt aan en pakt door

Groot van stuk is ze niet, de nieuwe buurtbeheerder van Alwel (voorheen AlleeWonen) in de Bredase wijk Biesdonk, maar zichtbaar is ze wel degelijk. Vier dagen per week loopt ze in haar AlleeWonen-outfit door de wijk. En behalve zichtbaar is ze ook hoorbaar; haar schaterende lach galmt regelmatig tussen de vijf flats aan de Roeselarestraat en tussen de laagbouw van de Belgische buurt. Een opgewekte en kordate vrouw, die Oesha Barhoe. Sinds 1 januari 2017 is ze buurtbeheerder voor Biesdonk: een nieuwe functie die het sociaal beheer en de leefbaarheid in de Noord-Bredase wijk verder moet verhogen. Oesha neemt ons mee door “haar” wijk en geeft een inkijkje in haar dynamische job.

Lees het artikel "De nieuwe buurtbeheerder van Biesdonk pakt aan en pakt door"

“Wie in de wietteelt stapt, komt er nooit meer uit”

Afgelopen jaar heeft Alwel (voorheen AlleeWonen) zes mensen uit hun woning gezet omdat ze er wiet kweekten. Een persoonlijk drama omdat zij de komende drie jaar geen nieuwe woning krijgen, maar ook een financieel probleem omdat de ruiming en renovatie duizenden euro’s kost. En een maatschappelijk risico omdat de kwekerijen zeer brandgevaarlijk zijn. Alle reden om er een eind aan te maken, maar op pad met de henneppolitie leren we dat dát nog niet zo eenvoudig is.

Lees het artikel "“Wie in de wietteelt stapt, komt er nooit meer uit”"

Opzichter Wil Dijkers over 42 jaar sociaal bewogen werk: "We stonden ergens voor"

Dat Alwel (voorheen AlleeWonen) 100 jaar bestaat, is bést bijzonder. Maar dat opzichter Wil Dijkers daarvan bijna de helft heeft meegemaakt, is zéker zo speciaal. Als 16-jarige knaap begon hij bij woningbouwvereniging Sint Joseph in Breda (voorloper van Alwel) om daar 42 jaar later nog met evenveel plezier te werken. We spraken Wil uitgebreid over de vele veranderingen in het vak èn over dingen die altijd blijven.

Lees het artikel "Opzichter Wil Dijkers over 42 jaar sociaal bewogen werk: "We stonden ergens voor""

“Een wijkopzichter moet in de wijk zijn. Bij de mensen.”

Een dagdeel op pad met wijkopzichter Rob van den Bogaard levert spontane gesprekjes, opmerkelijke anekdotes en bijzondere ontmoetingen op. In krap drie uur tijd doorkruisen we Hoge Vucht, Geeren-Zuid en Doornbos-Linie en leggen we acht bezoeken af in Noord-Breda. Sommige gepland, andere ongepland: het weerspiegelt de veelzijdigheid van Robs werk. “Ik heb wel een agenda maar ik weet nooit precies hoe mijn dag eruit ziet. Dat vind ik het allerleukste.”

Lees het artikel "“Een wijkopzichter moet in de wijk zijn. Bij de mensen.”"

Minister Blok op de koffie bij huismeester

Steeds vaker komen mensen met verschillende achtergronden bij elkaar te wonen. Het goed samen laten wonen betekent wat voor de leefbaarheid en vergt extra inzet van instanties. Dat ondervindt sociaal beheerder Peter Havermans dagelijks. Hij nodigde minister Blok dan ook hoogstpersoonlijk uit om eens te komen horen en zien waar hij in de praktijk mee te maken heeft. En zo reed op een koude maandagmiddag de auto van de minister de parkeerplaats op van de flat aan de Middellaan in Breda.

Lees het artikel "Minister Blok op de koffie bij huismeester"

Een boek over mijn werk wordt een bestseller

"Ik kom zoveel aparte, interessante, moeilijke, gezellige, fijne mensen tegen. Elke dag word ik geconfronteerd met hun problemen, of akkefietjes voor mijn part. En elke dag wordt de nodige creativiteit van me verlangd om ze op te lossen. Om de juiste keuzes te maken.” Aan het woord is Peter Havermans, sociaal beheerder bij Alwel (voorheen AlleeWonen).

Lees het artikel "Een boek over mijn werk wordt een bestseller"