Heimwee naar de buurtwinkeltjes van Oud-Tuinzigt

‘De ene noemt het Haagpoort hier, de ander Tuinzigt’, aldus Lia Melgert die al bijna 55 jaar in de Van Meterenstraat in Breda woont. Ze is er opgegroeid en woont er nog steeds met heel veel plezier, samen met haar hondje. Eenmaal in gesprek met Lia ben je zo een jaar of 50 terug in de tijd: ze somt de ene na de andere anekdote op en weet feilloos te vertellen waar vroeger welke buurtwinkel zat. ‘Vroeger was het winkelaanbod veel gevarieerder: op iedere straathoek zat wel een winkeltje. Alleen kantoorboekhandel Benoist is nog overgebleven.’ Lia neemt ons mee terug in de tijd.

Lees verder

Lees verder

Jan en Nel: de duizendpoten van “het Lichtpunt”

Jan en Nel van der Pas zijn in 1967 in de flat aan de Philipslaan in Roosendaal komen wonen. Het appartementencomplex staat er dan nauwelijks acht jaar. De huur bedraagt 85 gulden in de maand. Jan: ‘Dat was best veel geld, want ik verdiende bij de PTT toen maar 399 gulden per maand.’ Ze krijgen er een dochter, maken twee renovaties mee en zijn sinds veertien jaar samen met Joke Lambregts de uitbaters van ontmoetingsruimte “Het Lichtpunt”. Daar steken ze gemiddeld zo’n twintig uur per week tijd in. Ze beheren de bar, doen de schoonmaak, regelen de inkoop. Alles pro deo.

Lees verder

Lees verder

Er staat wat op het spel

Op 15 maart a.s. mag Nederland weer naar de stembus. Afhankelijk van het kabinet dat er komt, wordt een andere koers ingezet. De vraag is wat de belangrijkste politieke partijen eigenlijk willen op het gebied van Wonen. We geven je in dit artikel een inkijkje in de standpunten. Vooruitlopend op de verkiezingen blikte de directeur van de Woonbond onlangs terug op het huidige kabinetsbeleid en zijn kritiek was niet mals: “De verhuurderheffing is een ramp gebleken voor de sociale huursector, een nieuw kabinet moet een streep zetten door deze onrechtvaardige belasting voor sociale huurders,” aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping.

Lees verder

Lees verder

Bewakers van de Barietdijk

Als Ton en Mia Welten in 1976 op de Barietdijk in Roosendaal willen gaan wonen, hebben ze de keuze uit drie typen woningen. De grootste woning kost 320 gulden per maand, de middelste 300 en de kleinste 290. Ze gaan voor de 300 gulden-variant: een mooie eengezinswoning op de hoek van de straat. Ze wonen er inmiddels meer dan veertig jaar en willen er dolgraag blijven wonen, ondanks dat het een tijdje wat minder “gezellig” was in de buurt. Mede door hun inzet is de rust in de wijk teruggekeerd en is de leefbaarheid stukken verbeterd.

Lees verder

Lees verder

Betalingsproblemen? Trek op tijd aan de bel!

Het kan iedereen wel eens overkomen dat je een keertje niet op tijd je huur kunt betalen. Maar als je snel je achterstand inloopt, dan is er niets aan de hand. Maar wat als er iets in je leven gebeurt, waardoor je een hele tijd problemen hebt met tijdig betalen van de huur? Het laatste wat je wilt is uit je huis te worden gezet. Wat kun je doen om dit te voorkomen? We gingen in gesprek met Hans (deurwaarder bij van gerechts-deurwaarderskantoor Van Arkel) en Patrick (teammanager huurincasso bij AlleeWonen).

Lees verder

Lees verder

‘De Kroeven barst van het voetbaltalent’

De Roosendaalse wijk de Kroeven barst van het voetbaltalent. Volgens Mounir El Allouchi neemt het zelfs bizarre vormen aan. ‘Ik zie hier zóveel talenten rondlopen’, vertelt de 22-jarige profvoetballer van NAC Breda. ‘Echt, jongens die een stuk beter zijn dan ik op die leeftijd.’ Mounir zit er letterlijk met zijn neus bovenop, want zijn ouderlijk huis kijkt pal uit op de Krajicek Playground die mede op initiatief van AlleeWonen zo’n 10 jaar geleden werd gerealiseerd. ‘We speelden iedere dag op het veldje, weer of geen weer. Uit alle wijken van Roosendaal kwamen ze hier naar toe om toernooitjes te spelen. We waren soms met meer dan 50 man.’ Het Kroevense voetbalveldje als talentmagneet.

Lees verder

Lees verder

Integratie in Geeren-Zuid

Sinds 2008 woont de Egyptische Heba Ibrahim met haar zoon Farouk (17) in de Moerwijkzichtflat in Geeren-Zuid in Breda. In 1999 verhuist ze met haar toenmalige man naar Nederland: op zoek naar vrijheid en onafhankelijkheid. Nauwelijks 4 jaar later komt ze er helemaal alleen voor te staan, maar vastbesloten als ze is, bouwt ze ver weg van haar familie een eigen bestaan op. ‘Ik heb vooral voor de toekomst van mijn zoon gekozen. Het onderwijs is hier veel beter dan in Egypte. De enige manier om hier een bestaan op te bouwen, is door te integreren. Dat heb ik gedaan; nu help ik anderen daarbij.’

Lees verder

Lees verder

Het sociale bindmiddel van de Kastanjeberg

De Beekse Bergen loopt als een rode draad door het leven van Ria en Jan Edelbloedt uit de Tolberg in Roosendaal. Ze hebben er ruim 40 jaar een mobile home gehad waarin ze zelfs 10 jaar nagenoeg permanent hebben gewoond. Hun twee zoons leggen er de basis voor hun latere beroepen en de activiteiten die ze met de vaste “bewoners” op de camping organiseren vormen de opmaat voor het vele vrijwilligerswerk dat ze tegenwoordig in en rondom de Kastanjeberg doen. Ria: ‘Toen we hier 10 jaar geleden zijn komen wonen, was het staand, stil en verlaten. Nu kent nagenoeg iedereen elkaar en is er veel contact. We gaan regelmatig met elkaar op pad.’

Lees verder

Lees verder

De officieuze huismeester van de Van Gilselaan

Toon Knobel (1947) woont met zijn vrouw sinds 2003 in een ruim, gelijkvloers appartement aan de Van Gilselaan in Roosendaal. Het complex waarin ze wonen, grenst aan het oude Kloostergebouw, waar AlleeWonen 100 appartementen in haar bezit heeft. Toon is de officieuze huismeester van beide complexen. Of het nu om het tuinonderhoud, het terugbrengen van de servicekosten, of scheef liggende trottoirtegels gaat…Toon komt in actie. ‘Ik sta open om mensen te helpen, waar ik dat kan en waar dat nodig is.’

Lees verder

Lees verder

Heimwee naar de Gasstraat

Marina Straver (1975) is geboren en getogen in de Titus Brandsmastraat in Roosendaal, in de volksmond beter bekend als de Gasstraat. Als zo’n 60 huizen in de Gasstraat vanaf 2007 worden gesloopt, moet de hechte gemeenschap zich noodgedwongen over heel Roosendaal verspreiden: van Tolberg tot de Westrand. Ook na 10 jaar heeft Marina nog altijd heimwee naar de tijd van weleer. ‘Ik mis gewoon het gevoel van de Gasstraat. Het was geweldig om daar op te groeien, ondanks de slechte naam die we in de wijde omtrek hadden.’

Lees verder

Lees verder