Nu de temperatuur weer omhoog gaat, krijgen veel mensen last van ongedierte in huis. Zo kun je zilvervisjes in je badkamer of keuken zien lopen, mieren in je keukenkastjes, bedwantsen in je bed hebben en soms zelfs kakkerlakken zien kruipen. De meeste onder ons gruwen ervan. Maar wat kun je eraan doen? Deze vraag krijgen de medewerkers van onze onderhoudsdienst en klantcontactcentrum nog al eens. We zetten de tips voor je op een rij.

Zilvervisjes

Zilvervisjes leven in een warm en vochtig klimaat. In 80% van de gevallen zijn deze insecten dan ook te vinden in de badkamer of keuken. Een zilvervisje eet schimmels en voedselresten die veel koolhydraten hebben. Denk aan fruit en aardappelen, maar ook aan behanglijm, papier en textiel.

De kans op overleven is erg klein wanneer zilvervisjes in een ruimte blijven waar de luchtvochtigheid onder de 50% is. Koop vochtvreters, maak gebruik van je elektrische ventilatie, zet je ramen tegen elkaar open en zet je afzuigkap goed aan wanneer je gaat koken. Dit zijn allemaal hulpmiddelen bij het verlagen van je luchtvochtigheid. En probeer ook de temperatuur in huis onder de 22 graden te houden en berg je fruit en aardappelen goed op. Meer tips vind je op: https://pestfree.nl/15-tips-om-zilvervisjes-te-bestrijden/

Mieren

Waar je een mier zal spotten dan kan je er van uitgaan dat er nog meer zullen zijn. Dat is omdat mieren een spoor achter laten dat ook door andere mieren gevolgd wordt. Mieren bestrijden in huis door ze simpelweg van de muren of vloer te vegen zal niet genoeg zijn. 

Een schoon huis is het eerste en de beste verdediging tegen mieren. Veeg alle rommel snel weg zoals kruimels, hagelslag of suiker en laat het afval niet binnen staan maar breng het naar de kliko. Laat ook geen vieze borden of glazen achter op het aanrecht. Deze maatregelen zullen helpen om mieren buiten de deur te houden omdat ze dan geen voedselbron hebben.

Mochten ze ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch in je huis rondlopen, dan kun je lokdoosjes, poeder of ander gif gebruiken. Dit is verkrijgbaar in de bouwmarkten of tuincentra. Maar er zijn ook diverse natuurlijke manieren om mieren uit je huis te houden. Zo kun je bijvoorbeeld:

  • een ui of opengesneden knoflook leggen op de plaats waar ze binnen komen;
  • nootmuskaat strooien op het spoor dat ze lopen;
  • azijn sprayen;
  • koperen muntstukken neerleggen;
  • of muntplantjes bij raam of deur neerleggen.

Probeer het eens uit. Mocht je behoefte hebben aan meer tips: http://www.miereninhuisbestrijden.eu/

Zilvervisje
Kakkerlakken

Kakkerlakken

Kakkerlakken in huis krijg je niet omdat het niet hygiënisch schoon is. Kakkerlakken kunnen in de schoonste huizen of bedrijven voorkomen. Ze worden onbewust naar binnen gebracht door jezelf of door anderen, bijvoorbeeld via een vakantie of pakketje uit tropische landen. Kom  je ergens waar kakkerlakken aanwezig zijn, dan is er een kans dat jij er een paar mee naar huis neemt. Die paar beestjes hoeven niet uit te groeien tot een plaag. Maar als de hygiëne in huis te wensen overlaat, dan kan dit wel gebeuren. Vooral keuken- en voorraadkasten zijn geliefde plaatsen voor ze, zeker als er voedsel voor ze ligt en het er warm en vochtig is.

Er zijn sprays in de handel om kakkerlakken te verdelgen. Pas op met deze sprays want die kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Spray daarom nooit zelf en laat dat door een professional doen die zich beschermt met speciale kleding.

 Je kunt zelf ook stappen nemen om de overlast van kakkerlakken onder controle te krijgen. Zorg voor:

  • goede hygiëne in huis;
  • plaats de afvalbak of kliko niet dicht bij het huis;
  • maak de looppaden van kakkerlakken schoon met een oplossing van water en azijn. Dit is om hun geur te verwijderen;
  •  maak echt alles heel goed schoon in huis en zorg ervoor dat er nergens water of voedselresten aanwezig zijn. Laat lekkende kranen repareren. Het wegnemen van water en voedsel brengt stress teweeg bij kakkerlakken en beïnvloedt hun voorplanting negatief;
  • en je kunt ook een lijmplankje neerleggen waar de kakkerlakken langslopen. Zo vang je de kakkerlakken zonder gif te gebruiken. 

Deze en nog meer stappen lees je op: https://pestfree.nl/kakkerlakken-bestrijden/ en https://pestfree.nl/kakkerlakken-bestrijding/

Bedwantsen

Wordt je regelmatig wakker in bed met een jeukend gevoel? Dan kan het zijn dat u last heeft van Bedwantsen. Bedwantsen – ook wel bedbug of bedluis genoemd – komen steeds vaker voor in Nederland. Bedwantsen zijn afkomstig uit tropische gebieden maar kunnen zich prima aanpassen aan diverse leefomstandigheden waardoor ze inmiddels over de hele wereld voorkomen. Ze komen af op de geur van kooldioxide en lichaamswarmte van mensen. Ook zullen ze sneller voorkomen in gebieden met slechtere hygiëne (bijvoorbeeld bedden die weinig verschoond worden) omdat ze dan makkelijker kunnen overleven.

Mocht je het idee hebben dat je last hebt van bedwantsen controleer dan regelmatig je matras en stofzuig om eventuele eitjes te verwijderen. Verschoon ook regelmatig het beddengoed en was het op een hete temperatuur. Stof en dweil regelmatig onder bed en in kieren en hoeken van het bed en slaapkamer om eventuele eitjes van bedwantsen te verwijderen. Vaak is het eigenhandig bestrijden van bedwantsen erg moeilijk. In de meeste gevallen zal je dan ook een beroep moeten doen op een professionele ongediertebestrijder. Deze behandelen je hele slaapkamer met een bestrijdingsmiddel of verwarmen de ruimte tot 60 graden om de aanwezige bedwantsen direct te doden. Meer informatie op http://www.bedwantsoverlast.nl/.

Wil je weten hoe je bedwantsen kunt herkennen? Lees dan: http://www.bedwantsenbestrijden.com/bedwantsen/bedwantsen-herkennen/

Last van een plaag? Meld het bij de gemeente! 

Behalve van deze beestjes kun je ook overlast hebben van wespen, muizen of ratten. In de bouwmarkt en tuincentra zijn bestrijdingsmiddelen hiervoor te koop. De kosten zijn voor jezelf. Zijn er zoveel beestjes dat het echt een plaag is? Dan kun je dit het beste melden bij je gemeente. Zij ondernemen dan actie in overleg met jou. Heb je last van bijen? Meld dit dan ook bij de gemeente of schakel een imker in. Bijen zijn namelijk beschermde diersoorten die gevangen moeten worden in plaats van gedood.